Er det politisk vilje til å satse på tog i Norge?
Norges klimamål er å kutte «minst 55 prosent»  av klimagassutslippene innen 2030*.
* Sammenlignet med 1990-nivå
Men det går for treigt. Da 2022 var over hadde vi klart å kutte bare 4,7 prosent.

Om vi skal nå klimamålene våre, må vi gjøre mer. Og det haster.
Halvparten av nordmenns klimafotavtrykk fra reising skyldes fly. Vi flyr innenlands tre ganger så ofte som noe annet land i Europa. Hver dag går det gjennomsnittlig 40 store passasjerfly mellom Oslo og Bergen.

Det gjør strekningen mellom Norges to største byer til den femte mest travle flyruten på kontinentet, med over 2 millioner reisende årlig. Dette medfører over hundre tusen tonn CO2-utslipp.  En flyreise mellom Oslo og Bergen gir et klimagassutslipp på 52,3 kg CO2-ekvivalenter, ifølge den internasjonale organisasjonen for sivil luftfart (ICAO). Det tilsvarer utslippet fra tre måneders bilkjøring.
Antall innenlands flyreiser per person per år
Antall innenreis flyreiser per person
3,0
2,5
2,0
1,5
1,0
0,5
0
Norge
Hellas
Spania
Island
Portugal
Italia
Tyrkia
Frankrike
Sverige
Finland
Rapporter viser at med en reisetid på fire timer vil mellom 35 og 55 prosent av dagens flypassasjerer velge toget. Det er en tredobling av antall passasjerer som velger tog fremfor fly mellom Oslo og Bergen, som betyr at klimagassutslippene fra flyreiser på denne strekningen kan kuttes med hele 45 prosent.
Når vi vet dette, hvorfor velger mange likevel fly over tog mellom Oslo og Bergen?
I Norge har vi Vest-Europas tregeste langdistansetog. For med en reisetid på 7 timer i dag, er det kanskje ikke rart mange velger fly over tog.
For å få flere over på grønne spor, trenger vi å redusere reisetiden med tog.
Ringeriksbanen er det viktigste jernbaneprosjektet i landet for å nå målet om Bergen-Oslo på fire timer. Prosjektet vil alene kutte reisetiden med en hel time. Et grønnere Norge trenger tiltak som monner.

Ringeriksbanen er akkurat et slikt tiltak. Banen er det eneste gryteklare togprosjektet der tog kan utkonkurrere fly.

Likevel prioriterer ikke regjeringen prosjektet i Nasjonal transportplan, den største og viktigste planen for norske samferdselsprosjekter de neste tolv årene.

Dette er hårreisende og i sterk kontrast til det daværende statsministerkandidat Jonas Gahr Støre (Ap) uttalte i 2017 i Ringerikes Blad: «Arbeiderpartiet vil starte byggingen senest i 2021. Nå må det være slutt på utsettelser og forviklinger.»  

Det er også langt unna det stortingspresident Masud Gharahkhanis lovet i valgkampen i 2021, hvor han sa at Ringeriksbanen ville være «et av de viktigste samferdselsprosjektene for en ny regjering» og at Arbeiderpartiet garanterte igangsetting i 2022.
Nå står vi ved et veiskille.
Benedicte Hundhammer:
- Jeg er oppvokst på en gård 10 minutter uten for Hønefoss sentrum, og den gården har jeg lyst til å ta over en dag å bo her når jeg er voksen.

Benedicte Hundhammer (25) er en av mange unge studenter som gjerne kunne seg for seg å flytte hjem en dag og stifte familie der hun selv vokste opp.

Men for at det skal skje må Hønefoss være et sted man ønsker å flytte til – og som det er enkelt å pendle til og fra.
Ringeriksbanens nye rute er planlagt gjennom Hønefoss og Ringerike videre gjennom Hallingdal før man kommer over fjellet til Bergen.
Også lenger opp i dalen merker innbyggerne stor frustrasjon over at togprosjektet, som er ferdig planlagt, og lovet gang på gang, aldri blir realisert.
Roger Espeli, administrerende direktør i Geilo Gruppen forklarer at togstrekningen har vært selve livsnerven for hallingdølene i mer enn 100 år. På Geilo er her lokalsamfunnet bygget opp og sentrert rundt togstasjonen.

Én time forkorting med ny ringeriksbane, vil utgjøre en stor forskjell for reiselivsnæringen med ansatte, hytteturister og internasjonale gjester som gjerne vil sette igjen bilen hjemme.
Roger Espeli:
- Og hva med oss som bor her? Vi sulter etter et nytt kollektivtilbud!
Hvorfor prioriterer ikke regjeringen Ringeriksbanen?

Også når det kommer til verdi for pengene er Ringeriksbanen et samferdselsprosjekt i en særklasse. Ikke bare er det en enorm klimainvestering, men sammen med byggingen av en tryggere vei mellom Hønefoss og Skaret, er det ett av de mest lønnsomme prosjektene.

Lønnsomme prosjekter gir oss muligheten til å bygge mer klimavennlig samtidig som det er god distriktspolitikk å satse på prosjekter som knytter sammen og bygger ut hele landet. Samfunnsnytten er også betydelig større enn for andre prosjekter som prioriteres av regjeringen.

Samferdselsminister Jon Ivar Nygård ønsker å gi milliarder til nytt dobbeltspor mellom Fredrikstad og Råde. Ifølge Jernbanedirektoratet vil sporet kutte reisetiden med «noen minutter», i motsetning til Ringeriksbanen som vil kutte reisetiden med en hel time.

Samtidig har Ringeriksbanen en langt lavere byggepris per kliometer.
Kostnadsutvikling 2017-2024
Priser er i milliarder kroner.
2017
2024
Pris pr. km
Østfoldbanen
Follobanen
25,7
37,5
1,7
Sandbukta-
Moss-Såstad
8,5
24,1
2,4
Råde-
Fredrikstad
4,9
23,4
1,5
Ringeriksbanen
Sandvika-
Hønefoss
20,6
32,2
0,8
På Råde-Fredrikstad er dobbeltsporet prissatt til 15,7 milliarder kroner stasjoner, men det skal også bygges kryssingsspor, ny stasjon og anlegg for togparkering. Totalsummen for hele prosjektet er på 23,4 milliarder kroner.

Kilde: Samferdselsdepartementet, statsbudsjettet og NTP-dokumenter.
Det er allerede investert enorme midler i planlegging, og prosjektet er gryteklart. Nå er det bare å starte byggingen.
Så kan håpet om en ny og raskere togstrekning mellom Bergen og Oslo leve videre for...
Benedicte og andre studenter som vil reise miljøvennlig oftere?
Roger og lokal verdiskapning i Hallingdal?
Millioner av togpassasjer?
Norges muligheter for å kutte klimagassutslipp?
Ringeriksbanen skal bygges, vedtok Stortinget allerede i 1992. Siden da har det kommet stadige nye vedtak og løfter om Ringeriksbanen.

Nå er det tid for å starte byggingen!
Signer oppropet her:
Tusen takk! Underskriften din er mottatt!
Oops! Noe gikk feil. Prøv igjen.
Del oppropet på Facebook